Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων του Δήμου Διδυμοτείχου, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Eμβόλια»

Αρχική » Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων του Δήμου Διδυμοτείχου, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Eμβόλια»
Από: 
23 Μαρ 2021 - 17:00
Εώς: 
23 Μαρ 2021 - 17:00

Δελτίο Τύπου

 

Γ. Πατούλης: «Στόχος μας τώρα περισσότερο από ποτέ η ενημέρωση για την πρόληψη των λοιμώξεων αλλά και της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2021 η διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής όπως και συλλόγων γονέων της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Διδυμοτείχου, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»  οργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά,  με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με την ευγενική χορηγία της Pfizer, Ημερίδα ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Διδυμοτείχου.

Η διαδικτυακή ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων, σε νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής αλλά και σε μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Ο Δήμαρχος κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου δήλωσε: «Το πρόβλημα της αντοχής των βακτηρίων στα αντιβιοτικά αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας όπως και η καταστολή της ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων από την κατάχρηση. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει στην υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών από τους πολίτες, συνεπώς καθίσταται πολύ σημαντική. Ο Δήμος Διδυμοτείχου δεσμεύεται να αποτελέσει αρωγό για κάθε ενέργεια και δράση προς αυτό την επίτευξη της υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών σε συνεργασία και με την καθοδήγηση του ΕΔΔΥΠΠΥ».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Στέλλα Θεοδοσίου-Ζυγογιάννη, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης η οποία δήλωσε:  «Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί πλέον ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες. Γνωστά βακτήρια και μικρόβια που ήταν ευαίσθητα στα διαθέσιμα αντιβιοτικά και αποτελεσματικά για την καταπολέμηση απειλητικών λοιμώξεων για τη ζωή κα την υγεία των ανθρώπων, αποδεικνύονται πλέον ανθεκτικότερα, επιμολύνοντας τα ζώα και το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τον άνθρωπο. Αυτό οφείλεται στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, η οποία τα καθιστά πλέον αναποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται επιτακτική η ανάγκη για την ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών υγείας που τα συνταγογραφούν όσο και των πολιτών που τα καταναλώνουν».

Η ομιλία της κας. Κατερίνα Μασγάλα, Παθολόγου – Λοιμωξιολόγου, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν. Νέας Ιωνίας “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΕΙΟ”, βασίστηκε στην ενημέρωση της προφύλαξης κατά των λοιμώξεων, μέσω των εμβολίων αλλά και των μέτρων υγιεινής που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Επίσης αναφέρθηκε στα αντιβιοτικά και στις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης τους.

Στη συνέχεια η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, αναφέρθηκε στην εκστρατεία για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στα πλαίσια του Π.Ο.Υ. ‘Έπειτα παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό e-bug καθώς και το παιδικό παραμύθι “Ποιος παγίδεψε την Πεννυ-Κιλλίνη” που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά».

 

Στην διαδικτυακή ημερίδα συμμετείχε και ο κ.  Παρασκευάς Πατσουρίδης, Μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ, οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Δικτύου κ. Γιώργο Πατούλη τους διοργανωτές της ημερίδας αλλά και τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους στη δράση «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια».

Την ημερίδα παρακολούθησε και η Γενική Διευθύντρια του Δικτύου κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές για την συμμετοχή τους δήλωσε: «Είναι γεγονός πώς η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει συνέπειες όπως την ανθεκτικότητα στα μικρόβια. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την ορθή χρήση τους αλλά και η πρόληψη κατά των λοιμώξεων αποτελούν βασικό στόχο του Δικτύου. Για αυτό το σκοπό βρισκόμαστε εδώ με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του Δήμου Διδυμοτείχου να συμβάλλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης της νέας γενιάς».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή και δήλωσε: «Στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά και κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών. Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων ξεκινήσαμε πριν 7 χρόνια Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», μαζί με επιστημονικούς συνεργάτες και φορείς. Στόχος μας τώρα περισσότερο από ποτέ η ενημέρωση για την πρόληψη των λοιμώξεων αλλά και της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών. Ως Δίκτυο στοχεύουμε σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη μας την ενημέρωση των εκπαιδευτικών, εκείνων που θα μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση αυτή στους μαθητές, αλλά και του υπόλοιπου πληθυσμού  για την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και τις συνέπειές της αλλά και για την σημασία του εμβολιασμού ως πράξη ατομικής ευθύνης».

 

Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά εκπαιδευτικοί του Δήμου, μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.