Προγράμματα

Προγράμματα σε εξέλιξη

Το ΕΔΔΥΠΠΥ καλεί τους Δήμους-μέλη του Δικτύου να ιδρύσουν ΚΕΠ Υγείας στα όρια του Δήμου τους. Πιλοτικά η λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας ξεκίνησε σε 14 Δήμους-μέλη που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με την Εταιρεία ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ Α.Ε., μέσω της δωρεάς Ασύρματου Φορητού Υπερηχογράφου έρχεται να προσθέσει ένα νέο πρόγραμμα για την  Πρόληψη Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής μέσω των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Η σημασία του προγράμματος είναι η ενίσχυση της πρόληψης στους πολίτες των ΟΤΑ-μελών σε όλη την Ελλάδα. Ο υπερηχογράφος C3 HD που παραχωρήθηκε στο Δίκτυο, διαθέτει εξαιρετική ποιότητα εικόνας, με έτοιμα προγράμματα ελεγχόμενα από τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης καθιστώντας την εξέταση άμεση και αποτελεσματική. Επιπλέον, με το ενσωματωμένο σύστημα CLARIUS TELEMEDICΙNE υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της εξέτασης από έμπειρους ιατρούς από απόσταση, καθώς και η καθοδήγηση του εξεταστή.

Πρόγραμμα Ενίσχυσης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στους Δήμους

Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης αξιών και θεσμών, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι χρήσιμη και επιτακτική περισσότερο από ποτέ. Γι’ αυτό άλλωστε, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών μας, έχουμε ήδη συνυπογράψει, από το Φεβρουάριο, ένα Σύμφωνο Συνεργασίας με το Σύλλογο Όραμα Ελπίδα και την ΚΕΔΕ, με σκοπό τη δημιουργία τοπικών κέντρων ενημέρωσης και συλλογής δειγμάτων από εθελοντές δότες μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες, και τα ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της χώρας, για να προσφέρουμε όλοι μαζί την ελπίδα και τη ζωή σε χιλιάδες ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών από συμβατό δότη για να επιβιώσουν.
Η διαδικασία δημιουργίας τοπικού κέντρου στο Δήμο σου είναι ιδιαίτερα απλή, χωρίς να απαιτείται διάθεση επιπλέον χώρου ή προσωπικού.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Σοφία Σπυροπούλου, 2106105470 με email: sspyropoulou@eddyppy.gr

Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, διοργανώνει Πρόγραμμα Σπιρομετρήσεων με στόχο την Πρώιμη Διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας (ΕΝΘΕ) στους Δήμους-μέλη του Δικτύου σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για Δωρεάν Έλεγχο Αναπνευστικής Λειτουργίας με Σπιρομέτρηση.

Η εξέταση είναι απλή και ανώδυνη, είναι διάρκειας 15 λεπτών, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των πνευμονικών παθήσεων και πραγματοποιείται από Ιατρό Πνευμονολόγο της ΕΝΘΕ.  Η διάρκεια της δράσης είναι 1 ημέρα/ανά δήμο. Στο πλαίσιο της δράσης θα διατεθούν ερωτηματολόγια και ενημερωτικά φυλλάδια από την ΕΝΘΕ.

Τρόπος συμμετοχής

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με την Linguaphone,  ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης, που απαιτούν ευελιξία και αποτελεσματικότητα στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, δημιούργησε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, την ηλεκτρονική πλατφόρμα  Linguaphone Digital School μέσω της οποίας ο εκπαιδευόμενος μπορεί να μάθει μια ξένη γλώσσα ή να ‘’φρεσκάρει’’ και να εξασκήσει τη γλώσσα που ήδη γνωρίζει με το δικό του ξεχωριστό ρυθμό και σύμφωνα με τις   προσωπικές του ανάγκες (e-learning)

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, προκειμένου να βοηθήσει τους Δήμους μέλη του στην υλοποίηση της πολιτικής τους για τους Ηλικιωμένους, σύναψε Σύμβαση συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-ΑΠΘ, με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Παναγιώτη Μπαμίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, για την αξιοποίηση του Προγράμματος LLM Care, πρότυπου προγράμματος νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης με διεθνείς παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ως ο φορέας υποστήριξης των Δήμων μελών σε επιστημονικά θέματα που άπτονται της εφαρμογής του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις,  έχει οργανώσει την μεθοδολογία δημιουργίας των προφίλ για τους Δήμους μέλη στην Ελλάδα και έχει επεξεργασθεί το ερωτηματολόγιο που θα ερευνά την Υγεία των κατοίκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.για όλες τις Υγιείς Πόλεις μέλη των Δικτύων, (City Health Profiles: How to report on health in your City).

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων «ΕΔΟΚ», δίνει στους δήμους μέλη τη δυνατότητα να δημιουργήσουν Δημοτικές Εθελοντικές Ομάδες Προστασίας του Πολίτη

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών απευθύνει πρόσκληση στους Δήμους μέλη για τη δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια .

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της Άνοιας και κυρίως η υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων του Δήμου (μέσω μη φαρμακευτικών θεραπειών όπως  ασκήσεων μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κλπ) και η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα καθώς και εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων του Δήμου.

Τρόπος συμμετοχής

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους δημότες για την ταχύτερη εξυπηρέτησης των ωφελουμένων καθώς και την κάλυψη των αναγκών τους σε φάρμακα, σύναψε σύμβαση συνεργασίας με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “GIVMED | Share medicine Share life” (givmed.org), για την παροχή λογισμικού.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ενώνονται για να πραγματοποιήσουν ημερίδες για την Ενημέρωση του πληθυσμού της Χώρας μας για την ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ και τη σημασία των ΕΜΒΟΛΙΩΝ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008 στους Δήμους Μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και αφορά κυρίως γυναίκες άνω των 45 – 50 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ μέτρηση οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας από ειδικευμένο προσωπικό και στη συνέχεια υπάρχει συνεργασία με ιατρό ορθοπαιδικό που κάνει την εκτίμηση των αποτελεσμάτων.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και ο Σύλλογος Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι» συνεργάζονται από τον Οκτώβριο 2012 για την παροχή δωρεάν μαστογραφιών σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες. Μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί περισσότερες από 3.500 γυναίκες σε πάνω από 50 Δήμους της Αττικής και των κοντινών νομών, ηλικίας 40-69 ετών.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ διοργανώνει καθόλη τη διάρκεια του έτους Ημερίδες Ενημέρωσης των Πολιτών των Δήμων Μελών του σε διάφορα θέματα πρόληψης της υγείας. Όσοι δήμοι επιθυμούν, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή ενώ από κοινού επιλέγουν την ημερομηνία και το θέμα που θα αναπτυχθεί.

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας συνεργάζεται επιτυχώς με την  ΕΔΟΚ , υλοποιώντας στους Δήμους μέλη ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του γενικού πληθυσμού στην Καρδιοαναπνευστική Ανάνηψη. Το πρόγραμμα έτυχε της ευρύτερης  αποδοχής του πληθυσμού.

Εκστρατεία  αφιερωμένη  στην πρόληψη του Καρκίνου του παχέος εντέρου Πανελλαδική Εκστρατεία των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για την πρόληψη του Καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ VODAFONE

Η τεχνολογία βρίσκει εφαρμογή στον τομέα της υγείας μέσω του δικτύου της Vodafone

Το ΕΔΔΥΠΠΥ από το 2007 έως και σήμερα ζητάει από τους Δήμους μέλη του να πραγματοποιήσουν Περιβαλλοντικές Δράσεις, κυρίως στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που αφορούν σε καθαρισμούς ακτών, πάρκων, και σε άλλες εκδηλώσεις.

Αρχείο Προγραμμάτων

Οι Δήμοι-μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας) αναβαθμίζουν & εκσυγχρονίζουν τις υπηρεσίες υγείας προς τους δημότες με την υπηρεσία `ΠΥΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ`

Από το 2007 υπήρχε μια συνεργασία με την ΜΚΟ Μεσόγειος SOS. Σ’ αυτό το πρόγραμμα μετείχαν οι Δήμοι του ΕΔΔΥΠΠΥ, όπου επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος  είχαν τη δυνατότητα εισόδου σε σχολεία των δήμων μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ  και ενημέρωσαν τα παιδιά για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως οι κλιματικές  αλλαγές , η εξοικονόμηση του νερού κ.α. Στόχος ήταν η συγκέντρωση και η ευαισθητοποίηση περισσότερων εθελοντών έτσι ώστε να επαναληφθούν και να αυξηθούν τέτοιου είδους ενέργειες.

Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας με την χορηγία της εταιρείας Βristol ξεκίνησε μια ενημερωτική εκστρατεία για την Ηπατίτιδα Β στην Δυτική Ελλάδα, Θράκη, και Δυτική Αττική. Για το σκοπό αυτό, διαμόρφωσε κατάλληλα ένα φορτηγάκι τύπου ΒΑΝ και περιόδευσε στις προαναφερθείσες περιοχές με την παρουσία ειδικού ιατρού. Μοιράστηκαν περίπου 1 εκατομμύριο ενημερωτικά φυλλάδια, εκ των οποίων το1/3 ήταν ξενόγλωσσα (Αλβανικά, Ρώσικα, Ρουμάνικα, Βουλγάρικα).

Το πρόγραμμα αφορά στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και συμμετέχουν σήμερα 15 Δήμοι Μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ. Κάθε Δήμος ασχολείται με δύο θεματικές ενότητες κάθε χρόνο και έπειτα αναπτύσσει δραστηριότητες. Επίσης, μετριέται ο Δείκτης Μάζας Σώματος των παιδιών και ενημερώνονται οι γονείς για τα αποτελέσματα.

Πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά σε 2 Δήμους σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σελίδες

Εκστρατείες

1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού

Διεθνής εκστρατεία κατά της Κολπικής Μαρμαρυγής και του σχετιζόμενου με αυτή Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Η εκστρατεία 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού ήταν η πρώτη πρωτοβουλία στο είδος της για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο, που υποστηρίχθηκε από κορυφαίους ειδικούς επαγγελματίες υγείας και ενώσεις ασθενών, περιλαμβανομένης της AntiCoagulation Europe (ACE), της Atrial Fibrillation Association (AFA), της Stroke Alliance for Europe (SAFE) και της World Heart Federation (WHF).