Ολοκληρώθηκε το τρίτο διαδικτυακό σεμινάριο με θεματική ενότητα "ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ" του Προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά στο Δήμο Αγ.Βαρβάρας

Αρχική » Ολοκληρώθηκε το τρίτο διαδικτυακό σεμινάριο με θεματική ενότητα "ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ" του Προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά στο Δήμο Αγ.Βαρβάρας
Από: 
22 Φεβ 2021 - 10:30
Εώς: 
22 Φεβ 2021 - 10:30

Δελτίο Τύπου

Διαδικτυακό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά

 

Γ. Πατούλης: «Στόχος μας όλα τα παιδιά και οι έφηβοι να ενημερωθούν εγκαίρως για τις βλαβερές συνέπειες των εξαρτήσεων»

 

Tο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας υπό την αιγίδα του ΙΣΑ διοργάνωσε την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου το τρίτο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας zoom.

Η τρίτη διαδικτυακή παρουσίαση με θέμα τις «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ» είχε χρονική διάρκεια περίπου 1 ώρα, ενώ ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε τελευταία Δευτέρα του μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των θεμάτων (σύνολο 7). Το  θέμα που θα ακολουθήσει είναι τα «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ».

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν τα στελέχη της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, στελέχη του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου, γονείς & εκπαιδευτικοί.

Στο πρόγραμμα συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του Δικτύου κα Μαρία Αϊδίνη η οποία απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφορικά με τα παιδιά. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η κατάλληλη και η έγκυρη ενημέρωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διασφάλιση της υγείας των παιδιών. Η επικοινωνία του παιδιού με την οικογένεια καθώς και η συνεργασία εκπαιδευτικών-γονέων μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή των νέων σε οποιαδήποτε δοκιμή ναρκωτικών ουσιών αλλά και στη προσπάθεια διακοπής από εξαρτήσεις».

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από την κα Πόπη Λυμπέρη, κοινωνική λειτουργό, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΗΞΙΣ» σε σχέση με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν στον τρόπο ζωής των εφήβων 16-18 χρόνων του Νομού Αττικής ( Έρευνα ESPAD, 2019).

Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος δήλωσε: «Ο δήμος μας δίνει μεγάλη βαρύτητα στα προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας ενάντια στις εξαρτήσεις, όπως η συγκεκριμένη διαδικτυακή δράση που πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή του ιατρού κ. Χατζή. Η κοινωνική μας πολιτική επικεντρώνεται σε δράσεις που αφορούν τους νέους, όπως του αθλητισμού, του  πολιτισμού, του εθελοντισμού και των κοινωνικών προγραμμάτων στον αντίποδα των εξαρτήσεων».

 Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Είναι γνωστό πως η έκθεση στις εξαρτήσεις και συγκεκριμένα στα ναρκωτικά, που παρουσιάστηκαν στη συγκεκριμένη ενότητα, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου της υγείας παιδιών και εφήβων. Ολοένα και περισσότεροι νέοι παρουσιάζεται πως έχουν βυθιστεί στη μάστιγα των εξαρτησιογόνων ουσιών. Συνεπώς, οφείλουμε να ενημερώνουμε εγκαίρως τα παιδιά για τη βλαβερή δράση των ναρκωτικών ουσιών και τις συνέπειες από τη χρήση τους. Ο ρόλος του σχολείου, των εκπαιδευτικών αλλά και φυσικά των γονέων και κηδεμόνων είναι καθοριστικός. Απο εκεί ξεκινάει η ενημέρωση και η μεταλαμπάδευση της γνώσης για την πρόληψη. Αξιοποιώντας κάθε μέσο στοχεύουμε τα παιδιά μας, οι αυριανοί ενήλικες, να αποκτήσουν έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τους κινδύνους υγείας».