Ενημερωτική Εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών με θέμα «Εμβολιασμός Ενηλίκων για Υγιή και Ενεργό Γήρανση»

Αρχική >> Ενημερωτική Εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών με θέμα «Εμβολιασμός Ενηλίκων για Υγιή και Ενεργό Γήρανση»
Από: 
29 Οκτ 2018 - 08:00
Εώς: 
29 Οκτ 2018 - 10:00

 

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018

 

Δελτίο Τύπου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

με θέμα «Εμβολιασμός Ενηλίκων για Υγιή και Ενεργό Γήρανση»,

 

πραγματοποιήθηκε στο  2Ο ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών, σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018.

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, είναι μία πρωτοβουλία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. (ΕΔΔΥΠΠΥ), τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και θα καλύψουν μεγάλους δήμους της χώρας.

Στην ενημερωτική εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα οφέλη του εμβολιασμού, σε μια περίοδο, που παλαιά νοσήματα αποτελούν ξανά σημαντική απειλή για τη Δημόσια Υγεία, όπως η επιδημία ιλαράς. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα εμβόλια που αφορούν τους ενήλικες, και συγκεκριμένα το εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης, ιδιαίτερα, τώρα που προχωράμε στο χειμώνα,  του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα, τα οποία παρέχουν προστασία από λοιμώδη νοσήματα τα οποία μπορεί να εξελιχθούν απειλητικά για τη ζωή.

Ο κ. Δημήτριος Χρηστίδης, Παθολόγος, τόνισε τη σημασία της τήρησης του εμβολιαστικού προγράμματος για όλες τις ηλιακιακές ομάδες, σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ, Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Αμαρουσίου αλλά και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργο Πατούλη:

«O εμβολιασμός αποτελεί πράξη ατομικής προστασίας και ευθύνης  με κοινωνικές προεκτάσεις για την ανοσία της κοινότητας και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Υπάρχει αδήριτη αλλά και επείγουσα ανάγκη, να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας ότι, δια του εμβολιασμού, προστατεύουν την υγεία και τη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους».

Η κα Εύη Σίμου-Σκαπινάκη, Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας - Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ιωαννιτών (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.)», δήλωσε σχετικά:

«Από το 2ο  ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών στέλνουμε και εμείς το μήνυμα: Οι ενήλικες εμβολιαζόμαστε για την Γρίπη, την Πνευμονία και τον Έρπητα Ζωστήρα. Ζούμε χωρίς το φόβο.

Το ΚΕΠ Υγείας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Ιωαννιτών πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, στο 2ο Κ.Α.Π.Η του Δήμου Ιωαννιτών ενημερωτική εκδήλωση για τον «ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ – στο πλαίσιο της εκστρατείας που διοργανώνεται από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Στην ενημερωτική εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα οφέλη του εμβολιασμού, σε μια περίοδο, που παλαιά νοσήματα αποτελούν ξανά σημαντική απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα εμβόλια που αφορούν τους ενήλικες και συγκεκριμένα το εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που αναμένονται να αυξηθούν τα κρούσματα,  του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά παρέχουν προστασία από τις ασθένειες αυτές που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα τόσο στην ατομική όσο και στη δημόσια υγεία.

Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί απλώς πράξη για την προστασία της ατομικής μας υγείας, αλλά και υπεύθυνη ενέργεια με κοινωνικές προεκτάσεις για την ανοσία της κοινότητας και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται να συμβάλλει στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών, ώστε περισσότεροι δημότες, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι, να επιλέξουν τελικά τον έγκαιρο εμβολιασμό αυτή την περίοδο».   

Στην ενημερωτική εκδήλωση,  ο  κ. Χρηστίδης τόνισε ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία ώστε οι ενήλικες να διατηρούνται υγιής και να μπορούν να ανταποκρίνονται στις  κοινωνικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο συμβαίνουν 250.000 έως 500.000 θάνατοι ετησίως από γρίπη προσβάλλοντας κυρίως τους ηλικιωμένους. Στην Ευρώπη αντίστοιχα πεθαίνουν περίπου 40.000 άνθρωποι εξαιτίας της νοσηρότητας και των επιπλοκών της γρίπης, με ποσοστό περίπου 90% των θανάτων αυτών να εμφανίζεται σε άτομα άνω των 65 ετών και ειδικότερα σε εκείνους που παρουσιάζουν συνοδά νοσήματα.  Αντίστοιχα, στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, η ετήσια επίπτωση της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας υπολογίζεται σε 100 περιστατικά ανά 100.000 ενήλικες, ενώ η ετήσια επίπτωση του έρπητα ζωστήρα στην Ευρώπη είναι 1,8 εκατομμύρια περιστατικά.

Κατά τη φετινή περίοδο  γρίπης 2017-2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί  504 περιστατικά γρίπης ,από τα οποία προέκυψαν 107 σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύτηκαν σε  Μονάδες Εντατικής  Θεραπείας. Το 45% των σοβαρών  αυτών περιστατικών οφείλονταν  στον τύπο  Α της γρίπης και το 55% στον τύπο Β ο οποίος κυριάρχησε φέτος στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από τα 107 περιστατικά μόνον οι 14 είχαν εμβολιασθεί ενώ παράλληλα το 75% των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν  στην ΜΕΘ ανήκαν σε  ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός από το Υπουργείο Υγείας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση κατά 56% των επιπλοκών, κατά 79% των νοσηλειών και κατά 58% των θανάτων λόγω γρίπης σε διαβητικούς ασθενείς. Παράλληλα, μειώνει κατά 67% τους κινδύνους εμφράγματος του μυοκαρδίου, κατά 54% του εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά 75% του θανάτου από καρδιολογικό αίτιο και κατά 56% των οξέων καρδιολογικών συμβαμάτων σε καρδιολογικούς ασθενείς. Τέλος, μειώνει κατά 22-41% τις παιδιατρικές κρίσεις άσθματος, κατά 52% τις νοσηλείες λόγω γρίπης των ηλικιωμένων και κατά 70% τους θανάτους ηλικιωμένων, σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Αναφορικά με την πνευμονιοκοκκική νόσο,  ο κίνδυνος για  διηθητική πνευμονιοκοκκική πνευμονία (ΔΠΠ) αυξάνεται κατακόρυφα με την ηλικία, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από ΔΠΠ κατά την ηλικιακή μετάβαση από τα 18 στα 65+ χρόνια αυξάνεται κατά 7 φορές, όταν οι πιθανότητες να νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη ή από χρόνια καρδιακή νόσο αυξάνεται μόνο κατά 3 φορές στο ίδιο χρονικό διάστημα. O εμβολιασμός ενηλίκων έναντι της γρίπης και της πνευμονίας αποτελεί και την απάντηση απέναντι στο φαινόμενο της αντοχής των ιών στα αντιβιοτικά.

Παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με τον έρπητα ζωστήρα, μια χαρακτηριστική νόσο των ηλικιωμένων, καθώς βρίσκει έδαφος όταν οι εξασθενεί η φυσική ανοσία του ατόμου με τη πάροδο της ηλικίας. Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια νόσος που προκαλεί οξύτατο πόνο, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές βλάβες, με πιο συχνή τη μεθερπητική νευραλγία και σε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Όσον αφορά ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο, δυνητικοί ασθενείς είναι όλοι όσοι έχουν περάσει ανεμοβλογιά. Μετά την ανεμοβλογιά, ο ιός δεν εγκαταλείπει το σώμα, αλλά παραμένει στο νευρικό σύστημα σε λανθάνουσα κατάσταση. Μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγµή προκαλώντας έρπητα ζωστήρα. Το 95% των ενηλίκων άνω των 60 ετών έχουν περάσει ανεμοβλογιά. Συνεπώς, έχουν τον ιό που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα µέσα στον οργανισμό τους και µπορεί να αναπτύξουν τη νόσο. Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από έρπητα ζωστήρα, ο οποίος μπορεί να απορρυθμίσει τον διαβήτη.

Κλείνοντας, ο κ. Χρηστίδης τόνισε τα οφέλη του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες λόγω της προστασίας που παρέχεται έναντι σοβαρών και πολλές φορές απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων. Ιδιαίτερα στους ενήλικες, ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές ιδιαίτερα σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα  μειώνοντας την πολυφαρμακία και δημιουργώντας το έδαφος για μια καλή ζωή με καλή υγεία.